GYNEFİX
Korunma yöntemleri arasında dünyada en çok kullanılan geri dönüşümlü doğum kontrol yöntem. Rahim İçi Araçlar’dır (spiraller). Halk arasında spiral olarak bilinen RİA’yı dünyada yaklaşık 110 milyon kadın istenmeyen gebeliklerden korunmak için tercih ettiği tahmin edilmektedir.
Belçika’lı Dr. Dirk Wildemeersch’in geliştirdiği yeni nesil spiral ‘’GyneFix’’ kadınları istenmeyen gebelikten daha sağlıklı ve güvenilir koruyor. Günümüzde bilinen T-spiraller kadınların 80%’inde yan etki yaratır. Bu yan etkiler kanama artışı, ara kanamalar, regl döneminin uzaması, kayma, batma, cinsel ilişkide ağrı, enfeksiyon riski ve sancı gibi görülür.
Çok küçük ve esnek yapıya sahip olan GyneFix her kadının farklı boyut ve şekillerde olan rahimine uyum sağlar. Bu uyum sayesinde GyneFix diğer spirallerde yaşanan yan etkileri 99% ortadan kaldırır ve kullanım devamlılığını arttırır.
Avrupa’da 20 yıldır kullanılan GyneFix bir yılır Türkiye’de de doktorlar ve hastalar tarafından tercih edilen bir uygulamadır.
GyneFix nedir ? Nasıl Uygulanır ?
Gynefix, uç kısmında 4 küçük bakır boncuk olan, yaklaşık 2 santimetre uzunluğundaki plastik iplikten meydana gelmektedir. İplik üzerinden salınan bakır iyonları, cinsel birliktelikte erkekten gelen spermleri etkisiz hale getirerek yumurtanın döllenmesini engeller. Zincir esnek bir yapıda olduğundan rahim içerisine kolaylıkla uyum sağlamaktadır.
GyneFix, rahim büyüklüğü tam oturmamış, halen gelişmekte olan çok genç kadınlar için de uygulanabilen korunma yöntemlerindendir.
Korunma zinciri olarak da bilinen GyneFix, jinekolojik operasyon ile rahim ağzından ( serviks ) rahim kavitesine kadar olan bölgeye uygulanır. Rahim kavitesinin üst kısmındaki ucuna sabitlenir. Henüz doğum yapmamış kadınlarda bunun için muhtemelen serviksin ( rahim ağzının ) biraz genişletilmesi gerekmektedir
GyneFix uygulaması lokal anestezi altında uygulanmaktadır. Bu sayede uygulama esnasında hiçbir ağrı ve acı hissi duyulmaz. Takıldıktan sonra ultrason ile doğru yere takılıp takılmadığı ve sabitlendiği yer kontrol edilir.
GyneFix yerleştirildiği gün sonrasındaki 5 yıl boyunca çıkarılmaması durumunda, son güne kadar korunma etkisi devam eder. GyneFix in takılmasında kullanılan yöntem ve kendi yapısı itibariyle rahim içerisinde kayma, rahim duvarına batma ve dışarı atılmasını gibi durumlar yaşanmaz.
GyneFix’in Etkisi Nasıldır ?
Korunma etkisi sürekli bir şekilde bakır iyon salgılamasına bağlıdır. Bu bakır iyonlar spermlerin hareket etmesini ve yumurtanın döllenmesini engellemektedir. Dolayısıyla döllenme gerçekleşmeden gebelik önlenmektedir. Klinik ortamında kolayca uygulanabilen bir doğum kontrol yöntemidir.
Çıkarıldığı andan itibaren doğurganlık için bir engel bulunmaz ve hamile kalmak mümkündür. Yapısında hormon içermeyen GyneFix kadınların doğal dengesini etkilemez ve müdahale etmez.
GyneFix’i Kimler Kullanabilir ?
- Aile planlamasını ( yeterli sayıda çocuk sayısı ) tamamlamış kadınlar,
- Doğum yapmamış, küçük ve esnek rahim yapısına sahip kadınlara,
- Kürtaj sonrasında tekrar gebelik düşünmeyen kişilere,
- Uzun süreli korunma yöntemi kullanan kadınlarda,
- Doğum yapmış kadınlarda doğum sonrasından 3 ay sonra GyneFix kullanabilir. GyneFix bebek emzirme de için herhangi bir engel değildir.