Blog

Doç. Dr. Nermin Köşüş ”Modern spiral: Gynefix”

Blog

”MODERN SPİRAL: GYNEFİX”

GYNEFİX NEDİR?

Rahim içi araçlar (RİA, spiral) hem kullanım kolaylığı, hem uzun süre boyunca gebeliği engellemesi hem de istenildiği anda çıkarıldığında gebe kalınabilmesi açısından popüler olmuş bir korunma yöntemidir. Günümüzde en sık kullanılan 2 tip spiral vardır: Bakırlı ve hormonlu spiraller. Bu spiraller genelde T şeklindedir ve şekil ve büyüklük olarak bazen her rahime uygun olmamaktadır. Bu uyumsuzluğa bağlı ağrı, kanama, kansızlık, spiralin yerinde kayması, düşmesi gibi sorunlara neden olmaktadır.

Gyne-fix Türkiye’de son dönemde popüler olmaya başlayan oldukça küçük boyutta, çerçevesiz, bakırlı bir spiraldir. Şekil olarak incelendiğinde üzerinde bakır halkalar dizilmiş bir ip ve ucunda rahime saplanan düğüm bölümü vardır. Ebat olarak tüm diğer spirallerden daha küçüktür. Bu nedenle standart spirallerde görülen pek çok yan etki (ağrı, kanama, kansızlık, spiralin yerinde kayması, düşmesi) gynefix’te olmamaktadır. Kullanım süresi ise çoğu spiralde olduğu gibi 5 yıldır. Etkinliği yani gebeliği önlemedeki başarısı %99’un üzerindedir.

GYNEFİX NASIL TAKILIR?

Gynefix’in rahim içine yerleştirme şekli standart spirallerden farklıdır. Bu nedenle işlemi yapacak doktorun bunun eğitimini almış olması gerekmektedir. Gynefix takılmadan önce rahim üst duvar kalınlığı ultrasonla ölçülerek uygun kalınlıkta olup olmadığı kontrol edilir. Kadınların çoğunda bu kalınlık normaldir, bu nedenle sorun olmaz. Takılma işlemi genelde ağrısızdır. Ancak daha önce hiç doğum yapmamış veya rahim ağzı dar, ağrı eşiği düşük olan hastalarda ağrı kesici, rahim ağzını açan ilaçlar veya anestezi uygulanarak gynefix takılabilir. Diğer spiraller rahim ağzından geçirilip rahim içine bırakılırken, gynefix rahim üst duvarına ucundaki minik bir çapa vasıtasıyla saplanır. Bu nedenle yerinden oynamaz veya düşmez.

GYNEFİX GEBELİĞİ NASIL ENGELLER?

Gynefix’in içerdiği bakır halkalar rahim içine çok düşük düzeyde bakır salarlar. Bu bakır spermleri öldürerek yumurtanın döllenmesini ve rahme tutunmasını engeller.

GYNEFİX’İN OLUMLI-OLUMSUZ ETKİLERİ NELER?

Gynefix takıldıktan sonra birkaç gün süren lekelenme olabilir. Birkaç ay adet miktarında hafif artışlar olabilir. Bunlar zamanla normale döner. Dış gebelik veya istemeyen gebelik ihtimali son derece azdır ve bu ihtimal diğer spirallerden daha düşüktür. Hormon içermediği için adet düzenini ve hormonal dengeyi bozmaz. Esnek bir yapıda olması nedeniyle rahmin şekline, hareketine ve büyüklüğüne kolaylıkla uyum sağlar. Bu nedenle ağrı-kanama yapma riski düşüktür. Takılması gibi çıkarılması da kolaydır. Çıkarıldıktan sonra etkisi hemen geçtiğinden, sonrasında gebelik düşünenler için de uygundur.

Doç. Dr. Nermin Köşüş

 

https://www.doktorsitesi.com/makale/modern-spiral-gynefix

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir